pH – czyli potentia Hydrogenii – określa stężenie kwasowości lub zasadowości cieczy.Wg 14- stopniowej skali pomiarowej wartości pH w przedziale 0-7 oznaczają kwasowość, a od 7-14 oznaczają zasadowość płynu. Organizm człowieka nawet w stanie równowagi, nie osiąga wartości stałej poziomu kwasów i zasad. Dlatego też nieustannie w „ ludzkiej fabryce” odbywają się wewnętrzne procesy biochemiczne, które poziom kwasowości wyrównują.
Płyn ustrojowy |
Wartość fizjologiczna pH |
krew |
7,3- 7,5 |
Wydzielina jelit |
8 |
Żółć |
8,5 |
skóra |
5,2 – 5,5 |
Soki żołądkowe (norma) |
1,6 – 3,2 |
Wydzielina trzustki |
7,5 – 8,8 |
ślina |
7,1 |
Mocz (poranny) |
6,5 – 7,5 |
Większość osób ma w sobie zbyt dużo kwasów. Często jest to powód przewlekłych chorób – reumatyzmu, skłonności do stanów zapalnych, kamieni nerkowych, niskiej odporności na stres.
Jeśli spożywamy zbyt wiele produktów kwasotwórczych, nasz organizm jest zmuszany do „zabierania” zasadowych minerałów z tkanek, do wyrównania pH. Takie procesy bywają np. początkiem demineralizacji , a w konsekwencji zaburzenia całego systemu regulacyjnego organów.W młodości i wieku średnim często nie zauważamy tych degenerujących mechanizmów, bo pewna ilość kwasów jest nam potrzebna do reagowania i walki ze stresem ( kwasy podrażniają układ nerwowy).
Co robić , aby mądrze wpływać na naszą gospodarkę kwasowo-zasadową ?
- Mało kto wierzy w siłę wysiłku fizycznego, a jednak to najprostszy sposób. Trzeba się tylko spocić.
Picie dużej ilości WODY ( a nie kolorowych płynów, izotoników )
Kuracje z postem ( rzadko brane poważnie)
Jednak najprostszą formą jest odpowiednia , MĄDRA, dieta.
W naszym gabinecie, szybko i bardzo prosto, możemy podpowiedzieć jak konstruować posiłki , bez wydawania dużych pieniędzy i tracenia czasu na wyszukane potrawy.