Candida albicans to najczęściej spotykany u człowieka gatunek grzyba. Polska nazwa to bielnik biały. Jest wszechobecny w naszym środowisku, i jak większość grzybów, ciągle chce się rozmnażać ;-) . Nasze tkanki bywają świetnym miejscem do jego rozwoju. Jeśli trafi na sprzyjające warunki w obrębie jamy ustnej- mamy tzw.pleśniawkę. Niektóre zapalenia pieluszkowe skóry u niemowląt, problemy „intymne” u kobiet czy stany zapalne w obrębie przewodu pokarmowego to często efekt działania Candidy. Pamiętajmy, że te organizmy do rozwoju potrzebują wilgoci i cukru. Nasz układ odpornościowy potrafi eliminować drożdże, pod warunkiem, że nie rosną zbyt szybko, a nasze leukocyty nie są osłabione lub zajęte innym problemem. Leki przeciwgrzybicze, niestety, nie są 100%-wym panaceum na kandydozę. Powtarzające się często grzybice mogą mieć także zgubne skutki. Coraz częściej mówi się o ich związku z powstawaniem chorób nowotworowych. Dlatego tak ważne jest , aby w naszej codziennej diecie znajdowały się produkty ograniczające rozwój grzybów w przewodzie pokarmowym . A jeśli mamy już problem zdrowotny, którego sprawcą jest bielnik- szukajmy jak najbardziej naturalnych metod leczenia – np.ziołolecznictwo, prawidłowa dieta czy biorezonans.