Trawienie zachodzi w temperaturze nie niższej niż 37 stopni. Gdy jemy zbyt dużo produktów surowych, nasz organizm nie może pobrać energii z pożywienia. Dlatego może dokuczać ciągły głód i podjadanie. Niewiele osób wie, że warzywa najlepiej spożywać ugotowane lub upieczone. Można dodać do nich trochę oleju, aby mogły lepiej wchłonąć się zawarte w warzywach witaminy. Proste łączenie pokarmów jest niezbędne do skutecznej kontroli drożdżaków. Czynnikiem najbardziej przyczyniającym się do ekspansji Candidy i degeneracji sił trawiennych są intensywne bądź powtarzające się kuracje antybiotykami o szerokim spektrum działania. Leki te zabijają wszystkie mikroorganizmy w układzie pokarmowym - łącznie z pożytecznymi - i przygotowują doskonałe środowisko do rozwoju drożdży i grzybów. Ludzie cierpiący na przewlekłe zmęczenie i inne objawy drożdżycy, mogą z powodzeniem skorzystać z dobrodziejstwa enzymów zawartych w ślinie pijawki. Na etapie tzw. stadium energetycznego, choroby z reguły są łatwo wyleczalne dzięki naprawie zaburzeń energetycznych przy pomocy pijawek, oczyszczania duchowego ( medytacja, modlitwa) i fizycznego ( dieta i odrobaczanie).